Potem poszło już z górki. Zainteresowanie innych labeli, propozycja wydania albumu przez słynny Modularz. Hector rozpędza się. Idzie za ciosem i we własnej tłoczni wydaje longplay Disco Negro - który można potraktować jako swoiste podsumowanie serii dwunastocalówek.
Następnie nadchodzi propozycja od Somy. Szkocki gigant wydaje pięć epek i proponuje wydanie dłuższego materiału. Nadchodzi  zatem czas na  “ Graphical “. Już po pierwszym przesłuchaniu płyty widać że jest ona zbudowana w specyficzny sposób. Można stwierdzić że to jakby dwie części. Elektroniczne wprowadzenie i techniczna, ekstatyczna eksploracja przestrzeni w starym stylu artysty.
soma logo brand-journal-10.jpg
Zaczyna się mocno podniośle, jak w filmie, potem nieco IDM-owo, to taki widoczny zwrot w klimaty lat 90. Strona B to już techno ale eksperymentalne, nie tak rozbuchane. Druga połowa płyty to już Tensal pełną gębą. Jak Egoaio [ C1 ] , stanowi jeszcze pomost pomiędzy tamtą częścią. To reszta kawałków to już jazda bez trzymanki. Jest surowo, mocno, konkretnie.
Tensal - Graphical 2x12

Tensal - Graphical 2x12" / SOMALP120

"Graphical" to rzecz, która powinna i zapewne zadowoli słuchaczy poszukujących, lubiących sentymenty no i tych którzy uwielbiają klasyczne, techniczne, dobrze wykonane granie.