Założona w połowie lat 90. przez Heiko Lauxa wytwórnia Kanzleramt, mimo że kilka lat młodsza od kultowego Tresora, odcisnęła nie mniejsze od niego piętno na rytmicznej muzyce elektronicznej. Doczekała się dwóch sublabeli (K2O, U-Turn), z których każdy poszerzał stylistyczne ramy firmy-matki. Najważniejsze postaci tej zasłużonej tłoczni to Johannes Heill, Heiko Laux, Christian Morgenstern, Anthony Rother (występujący w jej katalogu także jako Psi Performer) i Alexander Kowalski. Autor kultowej płyty „Progress” z 2002 roku jest w tym gronie szczególnie ważny, bo swoimi pięcioma longplayami i niezliczoną ilością singli i EPek, walnie przyczynił się do zdefiniowania brzmienia kontynentalnego techno. Kowalski ze swoimi kolegami z Kanzleramt oczywiście wciąż mocno inspirował się elektroniczną tradycją Motor City, ale udało mu się dołożyć do niej wiele nowych elementów – mroczny, potężny bit, wyraźne inspiracje EBM, a także pewną – charakterystyczną dla twórców tego okresu - sterylność brzmienia i dbałość o realizacyjne szczegóły.
Kowalski powraca do gry po długich dwunastu latach. Przez ten czas wydarzyło się na scenie techno sporo – wezbrała i zdążyła opaść fala tzw. nowego minimalu, zabłysł i dosłownie za chwilę zgasł dubstep, a młodzi twórcy zachłysnęli się industrialnym techno. Co ciekawe, ci ostatni bardziej lub mniej świadomie, czerpali z dokonań producentów Kanzleramtu.
Aleksander Kowalski

„Cycles” (Mord, 2018) przynosi muzykę, która z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom „starej szkoły” bezkompromisowego techno. Zarówno wyznawcom ostrzejszego oblicza Roberta Hooda jak i radykałów pokroju Perca czy Lucy. Bo wprawdzie Kowalski zachowuje charakterystyczne dla swojej dawnej twórczości rytmy oparte o detroit-hi-haty, ale jednocześnie nasyca je niespotykanym u niego dotąd stężeniem mroku i potężnym, monumentalnym brzmieniem. „Cycles” to morderczy pochód. Niech nie zmyli was otwierający zestaw spokojny, filmowy „Cycles (The Opening)”, bo już za chwilę czeka nas jazda bez trzymanki: „Uprising” przypomina jeszcze trochę Joeya Beltrama z okresu „Places”, ale potem mamy już maksymalnie dociążony styl Kowalskiego. „From Within To Circle”, „Trust In The True Spirit”, „Misteken Identity” „The Totem”, „Ode To The Wolves” - i większość dopracowanych produkcyjnie utworów z tej długiej płyty - przynoszą galopadę apokaliptycznego bitu, tylko chwilami przecinaną szczątkami jaśniejszych motywów melodycznych. Wytchnienie przychodzi tylko w dwóch miejscach - „Endless Schimmer” i „First Breatch After Coma” to spokojniejszy lot na miarę kosmicznych podróży Jeffa Millsa z ostatnich lat jego (obfitej) twórczości.
MORD Records logo.

Reasumując, mogło być monotonnie i nudno, bo „Cycles” to długi album, a jednak producenckie doświadczenie niemieckiego weterana pozwala co chwilę cieszyć się ciekawymi rozwiązaniami rytmicznymi, szlachetnymi brzmieniami i oryginalnym podejściem do realizacji muzycznej. W efekcie nowy album Alexandra Kowalskiego to iście zegarmistrzowska robota i bardzo udany powrót po latach. Cieszy tym bardziej, że w swojej lidze, niemiecki producent ma przecież bardzo silną konkurencję.
Kowalski banery-maj-2018-3.jpg