Fluxion - Ripple Effect

Fluxion - Ripple Effect

Idea soundtracku dla nieistniejącego filmu nie jest nowa. Takie dzieła pisali wielcy tego świata z Kilarem czy Carpenterem włącznie.

Z takim tematem postanowił się zmierzyć Konstantinos Soublis. Powraca na łono swej własnej wytwórni Vibrant Music dla której nagrywał bardziej eksperymentalne dzieła. Ale do rzeczy. Ripple Effect to album bardzo dopieszczony i wymuskany w każdym calu.
Fluxion

Fluxion poświęcił mu dwa lata swego życia. Zaczyna się bitowo w rytmie deep-dub techno, lecz już tu muzyka nabiera specyficznego niepokojącego charakteru.
Otaczają nas basowe efekty syntezatorowe trąby i synthy. To chłodny początek. Momentum wprowadza jasną i już naprawdę filmową atmosferę. Idea jest w kontrze do Momentum ale dalej pozostajemy w klimacie mocno soundtrackowym może nawet Carpenterowskim.
W kolejnych trakach wraca dub-techowy rytm napędzany charakterystycznym cykaniem. W zależności od numeru Soublis wplata melodyjki i przenosi nas gdzieś do nadmorskiego miasta i krętych uliczek. Gdzie indziej pojawiają się smyki czy piano.
Bas oczywiście pulsuje. Pomiędzy tym wszystkim wiją się charakterystyczne dla artysty specyficzne efekty, delaye, gięte blachy, syntezatorowe smugi. Muzyka jest potężna niemal wizyjna - Tu wspomnijmy o polarno-kosmicznym zamykającym płytę - Moving On.
Wyobraźmy sobie teraz sytuację że możemy ją usłyszeć właśnie w kinie. Obraz jest początkowo pusty. Tabula raza. Pod wpływem muzyki jednak i naszej wyobraźni zaczyna się wypełniać. Co zobaczymy ?

Fluxion – Ripple Effect – Yak Records